Zahájení hodnocení akutní pooperační bolesti na dospávací jednotce - Červenková, Zuzana; Kopecký, Michal; Holeková, Jindra (My University, 2020)
Na dospávací jednotce je péče zaměřena především na sledování vitálních funkcí, řešení pooperačních komplikací a zvládnutí pacientovy bolesti. Léčba akutní pooperační bolesti minimalizuje pacientovo utrpení, usnadňuje rychlejší zotavení a časnější propuštění z nemocnice. Hlavním cílem tohoto šetření bylo zjistit, kolik minut po přijetí pacienta z operačního sálu na dospávací jednotku byla poprvé hodnocena jeho bolest. Dalšími cíli bylo zjistit, zda je čas hodnocení bolesti v souladu s platnou směrnicí zdravotnického zařízení a zjistit rozdíl mezi daty z roku 2017 a 2018. Šlo o ad-hoc šetření s kvantitativním designem. Byla provedena analýza směrnic zdravotnického zařízení a záznamů ze zdravotnické dokumentace dospělých hospitalizovaných pacientů. V roce 2017 byla v 90,49 % bolest hodnocena do 15 minut (včetně), což je v souladu se směrnicí zdravotnického zařízení. V souboru dat se vyskytly i hodnoty 20–60 minut. Tyto údaje jsou v neshodě se směrnicí a považujeme je za neetické ve vztahu k pacientovi. V roce 2018 došlo po intervencích manažerky oddělení k výraznému zlepšení. Bolest byla poprvé hodnocena do 15 minut (včetně) v 99,64 %, což je také v souladu se směrnicí.
Initiation of acute postoperative pain assessment in post-anaesthesia care unit
Keywords: akutní pooperační bolest; čas; dospávací jednotka; hodnocení bolesti; acute postoperative pain; post-anesthesia care unit; pain assessment; time