Očekávání těhotných žen v souvislosti s nastávajícím porodem - Medková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce s názvem Očekávání těhotných žen v souvislosti s nastávajícím porodem je práce teoreticko-výzkumná a je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část popisuje samotný průběh porodu, jednotlivé doby porodní a možnosti alternativního vedení porodu. Dále se zabývá porodem v porodnici, ambulantním porodem, porodem v porodním domě a problematikou porodu doma. Popisuje také možnosti doprovodu u porodu, objasňuje pojem porodní plán (přání) a polohy rodičky za porodu s názornými obrázky. Poslední kapitola je věnována nefarmakologickým a farmakologickým metodám tišení bolesti za porodu. Výzkumná část bakalářské práce předkládá výzkumné otázky a podrobný rozbor metodiky výzkumu popisující dotazníkovou metodu, jež byla použita ve vlastním šetření. Dále následuje analýza získaných dat a prezentace hlavních výsledků výzkumného šetření. Práce je ukončena diskuzí nad výsledky šetření.
Expectations of pregnant women in relation to the upcoming birth
Keywords: těhotenství; porod; očekávání; přání; dotazníky; pregnancy; birth; expectations; wishes; questionnaire