Vzdělání a výchova řemeslnických dcer v první polovině 19. století: možnosti výzkumu korespondence - Stráníková, Jana (My University, 2022)
Studie se zabývá příslušníky maloměstských řemeslnických rodin, tj. nižších středních vrstev, přičemž středem pozornosti je jejich korespondence. Osobní dopisy těchto osob jsou totiž přímým dokladem úrovně jejich vzdělání a zároveň reprezentují vzdělanost řemeslnictva jako sociální skupiny. Korespondence žen a dívek byla analyzována jako zdroj informací (obsahová analýza) a zároveň i po formální stránce. Výsledky analýzy ukazují, že manželky a dcery řemeslníků měly nečekaně dobré znalosti pravopisu, dodržovaly zdvořilostní úzus písemného projevu obvyklý v jejich sociálním prostředí a disponovaly slušnými formulačními dovednostmi; rovněž ukazují dopisy jako bohatý zdroj pro výzkum vzdělanostní úrovně této sociální skupiny.
Education of artisans‘ daughters in the 19th century: Possibilities of correspondence research
Keywords: korespondence; písemná kultura; vzdělání; řemeslnictvo; ženy; correspondence; writing culture; education; artisan enviroment; women