Tenzidy a jejich využití pro odstraňování nečistot z objektů s barevnými povrchovými úpravami - Navrátilová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce je úvodem k problematice využití tenzidů pro odstraňování nečistot z objektů s barevnými povrchovými úpravami, především z povrchu nástěnných maleb. Zabývá se základní charakteristikou a vlastnostmi tenzidů, pojednává stručně o znečištění nástěnných maleb, představuje jednotlivé čistící systémy na bázi tenzidů a uvádí jejich příklady použití. Práce také zhodnocuje rizika související s použitím tenzidů při čištění maleb a na závěr uvádí seznam vybraných tenzidů a jejich základní charakteristiky.
Surfactants and their use for soil removal from painted surfaces
Keywords: čištění; emulze; nástěnné malby; nečistoty; rozpouštědlové gely; vodné systémy; cleaning; emulsions; wall paintings; soils; solvent's gels; aqueous systems