Průběh registrace církví a náboženských společností od roku 1990 do současnosti - Uhlířová, Jana (Univerzita Pardubice, 2011)
Rokem 1989, kdy české země zažily změnu politického režimu, od totalitního k demokratickému, se postupně měnil i přístup státu k náboženským společnostem. Od tohoto roku do současnosti, tedy do roku 2010, prošlo konfesní právo změnami, které ovlivnily průběh registračního řízení náboženských subjektů. Cílem této práce je popsat jednotlivý průběh jednotlivých registračních řízení náboženských společností od roku 1989 a na tomto základě zhodnotit přístup státu k těmto společnostem. Čtenář je v první kapitole stručně seznámen s historií registračního řízení na území dnešní České republiky do roku 1989. V druhé kapitole je obeznámen se zákony upravujícími vztah státu a náboženských společností a podmínky, které náboženské společnosti musely a musejí splnit k získání oficiálního postavení od roku 1989 po současnost. V této kapitole je také vymezen prostor na popis postupu registrujícího orgánu, kterým je Ministerstvo kultury České republiky. V třetí kapitole je podrobněji rozebrán průběh registračních řízení těch náboženských společností, u kterých byl proces úspěšný. Ve stejném duchu je psána i kapitola čtvrtá s tím rozdílem, že je zde pozornost zaměřena na neúspěšné žádosti náboženských společností ucházejících se o registraci. V poslední kapitole je stručně porovnáno české konfesní právo a konfesní právo ve vybraných evropských zemích, Velké Británii, Německu a Francii. Větší prostor je věnován Slovenské republice, která má vzhledem k historii k českému konfesnímu právu nejblíže.
Process of registering Churches and religious societies in Czech Republic from 1990 to present