Skutečnost a mystifikace : české spisovatelky v rámci počátků našeho národního obrození - Stráníková, Jana (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce představuje národní obrození jako zajímavé období v českých dějinách i z hlediska problematiky gender history, neboť národní emancipace ve snaze zapojit do národního hnutí i ženy byla spojena s ženskou emancipací a velice silná byla rovněž touha po existenci české spisovatelky.
Facts and mystifikation : Czech women writers in the time of our national renaissance
Keywords: dějiny; Národní obrození; spisovatelky; emancipace; ženy; česká literatura; 19. století; Gender; postavení žen