Negativní jevy šíření informací po internetu - Víšek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce se zabývá problematikou negativních jevů, šířících se v podobě informací v prostředí internetu. Pozornost je soustředěna zejména na nevyžádanou poštu - spam, spyware a podvodné zprávy. V první části práce je zachycena snaha zmiňované jevy objasnit, jsou naznačeny hrozby, které představují a zřetel je brán taktéž na způsoby jejich identifikace a na nástroje, v boji proti nim, používané. Druhá část práce se zabývá rozborem situace v boji proti těmto jevům v rámci vybraného podniku. Jsou zde aplikovány poznatky z předchozí části práce k vytvoření návrhu na případnou optimalizaci systému fungujícího v podniku. V závěru jsou shrnuty dosažené výsledky a probíhá vyhodnocení splnění cílů práce, které byly vytyčeny v úvodu.
Negative phenomena of distributing information on the internet
Keywords: hoaxs; unwanted mail; chain messages; spams; hoaxy; nevyžádaná pošta; phishing; řetězové zprávy; spamy; spyware