Pracovní zátěž u sester, které pracují na covidových jednotkách - Beranová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku psychické pracovní zátěže. Cílem této práce bylo zjistit psychickou pracovní zátěž u zdravotních sester, které pracují na covidové jednotce. K hodnocení psychické pracovní zátěže u těchto zdravotních sester byl použit Meisterův dotazník a dotazník vlastní tvorby. Výzkumu se zúčastnilo 114 všeobecných sester ze dvou různých pracovišť. Z výzkumného šetření vyplynulo, že kritické hodnoty byly překročeny u faktoru 1 a u faktoru 3. Zdravotní sestry na těchto pracovištích mají zvýšenou psychickou pracovní zátěž hlavně v oblasti časové tísně, vysoké odpovědnosti, dlouhodobé únosnosti, nervozity a únavy. U zdravotních sester se neprokázala závislost mezi délkou praxe a psychickou zátěží, dále se neprokázala závislost mezi výběrem povolání znovu na základě získaných zkušeností na covidové jednotce a mírou psychické zátěže, kterou tam prožívaly. V dalším testování se také neprokázala závislost mezi využitím relaxačních technik a následného snížení psychické zátěže. Zdravotní sestry z těchto jednotek nejvíce udávaly příklady zatěžujících vlivů při práci jako péče o umírajícího pacienta a psychickou a fyzickou pracovní zátěž. V posledním testování se potvrdilo, že alespoň jedna hodnota zkoumaných průměrů neodpovídá populační normě žen.
Work load of nurses who work on covid units
Keywords: pracovní psychická zátěž; pandemie; covid-19; stres; workload; pandemia; covid-19; stress