Metody kultivace dendritických buněk - Kučírková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována dendritickým buňkám a jejich in vitro kultivaci. Dendritické buňky jsou nejdůležitější antigen prezentující buňky, které mají nezastupitelnou úlohu při stimulaci T lymfocytů. Dendritické buňky jsou strategicky rozmístěny v celém organismu. Vyskytují se v nezralé a zralé formě. Nezralé dendritické buňky střeží okolní prostředí a podílejí se na buněčné toleranci. Zralé dendritické buňky umožňují prezentací antigenu rozvoj účinné imunitní odpovědi. Cílené ovlivňování těchto buněk během jejich in vitro kultivace se jeví jako slibná metoda pro léčbu alergií, nádorových onemocnění a autoimunitních onemocnění.
Methods of cultivation dendritic cells
Keywords: imunitní systém; dendritické buňky; maturace; kultivace; immune system; dendritic cells; maturation; cultivation