Pohled všeobecných a praktických sester na současné možnosti vzdělávání - Langrová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce má za cíl zjistit pohled a případně svoji zkušenost všeobecných a praktických sester na současné možnosti ve vzdělávání a dále prezentovat možná doporučení pro praxi. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně seznamuje s historií ošetřovatelství a dalším vývojem vzdělávání v ČR, podrobněji pak popisuje současné možnosti vzdělávání a legislativa. Součástí je také kapitola, která je věnována zakladatelce světového ošetřovatelství Florence Nightingalové a projektu, který vznikl na její počest a jako jedna z možností, jak zdůraznit prestiž sester v dnešní době. Průzkumné šetření bylo provedeno kvalitativní metodou, provedeny byly polostrukturované rozhovory, u vzorku všeobecných a praktických sester průzkum ukazuje, že jsou nespokojeny se současným systémem vzdělávání. Co se týče motivace sestry uvádí, že své povolání berou jako poslání, a proto je baví tuto profesi vykonávat. Získanými daty, jako výsledek práce vyplývá, že sestry jsou se současným systémem vzdělávání nespokojeny a hodnotí ho negativně. Za vhodné naopak považují, aby sestry získaly kvalifikaci v oboru všeobecná sestra na úrovni středoškolského vzdělání.
The view of general and practical nurses on current possibilities of education
Keywords: historie ošetřovatelství; vzdělávání; projekt Nursing Now; všeobecná sestra; praktická sestra; zkušenost se vzděláváním; nursing history; education; project Nursing now; general nurse; practical nurse; experience with education