Pohádky v současné čítance pro základní školy - Provazníková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá pohádkami v současných čítankách na základních školách. Jedná se o čítanky pro třetí a pátý ročník nakladatelství Alter, SPN a Fortuna. Teoretická část práce pojednává o teorii pohádek, dále o dětském čtenářství a o čítankách obecně. Praktická část se skládá ze dvou částí. První část je věnována rozboru jednotlivých čítanek a jejich porovnání, vždy v rámci jednoho nakladatelství. Ve druhé části je zkoumána míra porozumění pohádkovému textu u žáků třetích a pátých ročníku základní školy.
Fairytales in Current Grammar School Reading-Books
Keywords: pohádky; dětské čtenářství; čítanky; dětský čtenář; lidové pohádky; fairytales; children reading; reading books; young reader; folktales