Sémanticko-pragmatické aspekty politické korektnosti v interkulturním diskursu - Izavčuk, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2014)
Příspěvek zkoumá užití, sémantické posuny i možné axiologické aspekty politické korektnosti ve vztahu k mediální reflexi Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích (1997); postuluje sémantickou klasifikaci termínů inkriminovaného jevu, nejen v českém mediálním prostředí, ale i ve vybraných evropských jazycích. Analyzuje rovněž možné pragmatické aspekty politické korektnosti, a sice míru expresivity (negativní, depreciativní, pozitivní) a všímá si i pojmů bezpříznakových.
Intercultural discourse on some semantic-pragmatic aspects of political correctness
Keywords: sémantika; sémantický posun; politická korektnost; interkulturní diskurs; Českoněmecká deklarace; vyhánění; semantics; semantic shifts; political correctness; intercultural discourse; Czech-German declaration; expulsion