Komplexné reštaurovanie druhého vydania Biblij Cžeské z roku 1537 - Sabolová, Adriana (Univerzita Pardubice, 2024)
Cieľom bakalárskej práce bolo zreštaurovať druhé vydanie knihy Biblij Cžeská, ktorá sa zvykne nazývať Bible Severinova, z roku 1537. Prvá časť práce sa venuje základným informáciám o reštaurovanom objekte, po ktorých nasledujú kapitoly popisujúce typológiu, typografiu a poškodenia všetkých častí knihy. Reštaurátorský zámer obsahuje jednotlivé kroky reštaurovania v bodoch a nadväzuje naň dôkladný popis priebehu zahrnujúci reštaurovanie kolorovaných ilustrácií. Cieľom samotného reštaurovania bolo zachovať čo najviac pôvodných prvkov s ohľadom na funkčnosť a čitateľnosť textu.
A Complex Restoration Treatment of the Second Edition The Czech Bible from 1537
Keywords: preväzba 19. stor.; Biblia; Biblij Cžeská; lepenkové dosky; chrbátnik; kolorované ilustrácie; lepiaca páska; fixácia; binding 19. century; Bible; Czech Bible; cardboard boards; spine; colored illustrations; adhesive tape; fixation