Rodinná paměť v 19. století. Funkce a obsah rodinné paměti v prostředí českých středních vrstev v letech 1800 - 1914 - Kubátová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato disertační práce se zabývá rodinnou pamětí v 19. století. Vlastní analýze memoárové literatury předchází seznámení s dosavadním výzkumem a konceptuálními a metodologickými východisky. Vzhledem k šíři vytyčeného tématu stanovuje mantinely výzkumu, které umožňují pracovat s porovnatelným vzorkem pamětí. Nezbytnou součástí výzkumu bylo zahrnutí historického, společenského a literárního kontextu. Kvůli povaze zvolené pramenné základny práce představuje stručnou charakteristiku zvolených rodin a jejich memoárů, která umožňuje lepší orientaci v následné analytické části. Ta se již zabývá vlastním vyhodnocením a rozborem stěžejních témat a funkcí rodinné paměti včetně prostředků a strategií autorů. Zohledňuje jak politický a socio-kulturní kontext s využitím dobové literatury, tak specifické motivace rodin i jednotlivců, kteří rodinnou historii zmapovali.
Family memory in the 19th century. The functions and content of family memory in the Czech middle class 1800 - 1914
Keywords: rodinná paměť; family memory; 19. století; české střední vrstvy; memoáry; rodinné kroniky; sebeprezentace; rodinné hodnoty; 19th century; czech middle class; memoirs; family chronicles; selfpresentation; family values