Syntéza a studium reaktivity substituovaných 4,4-dialkyl-3,5-cifenyloxazolin-5-onů a 5-methyl-3,5-difenylimidazolidin-2,4-dionů - Keder, Roman (Univerzita Pardubice, 2006)
Substituované N-(alkyl-1-kyanethyl)benzamidy resp. 1-(1aryl-1-kyanethyl)-3-fenylmočoviny byly cyklizovány v prostředí bezvodé kyseliny fosforečné na příslušné substitované 2-fenyloxazolin-5-ony resp. 3,5-difenylimidazolidin-2,4-diony. Byly studovány sterické a elektronické vlivy na kinetiku a mechanismus hydrolýzy a aminolýzy substituovaných 4,4-dialkyl-2-fenyloxazolin-5-onů. Rovněž byla spektrofotometricky studována alkalická hydrolýza substiuovaných 3,5-difenylimidazolidin-2,4-dionů.
Synthesis and study of reactivity of substituted 4,4-dialkyl-2-phenyloxazolin-5-ones and 5-methyl-3,5-diphenylimidazolidin-2,4-diones
Keywords: organické sloučeniny; syntézy; acidobazická katalýza; hydrolýza; aminolýza