Polymerní hydrofilní matrice pro prodloužené uvolňování verapamil hydrochloridu - Hloušková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na využití polymerů v hydrofilních matricových tabletách s prodlouženým uvolňováním verapamil hydrochloridu. Jako retardující složky byly využity polymery na bázi syntetické i přírodní. Jednalo se o komponenty Parteck SRP 80, LubriToseTM MCC, Methocel K4M, Methocel K15M, Methocel K100M, Kollidon 25, Kollidon SR, alginát a chitosan. Tablety byly připraveny metodou přímého lisování. Na základě provedených disolučních testů byly získány disoluční profily, které byly následně vyhodnoceny pomocí nelineární regresní analýzy. Posléze byl zjištěn vliv obsahu a typu retardující složky na rychlost a mechanismus uvolňování účinné látky z tablety.
Polymeric hydrophylic matrix for extended release of verapamil hydrochloride
Keywords: matricové tablety; prodloužené uvolňování léčiva; syntetické a přírodní polymery; pomocné látky; disoluční test; disoluční kinetika; matrix tablets; extended drug release; dissolution test; syntetic and natural polymers; excipients; disolution test; disolution kinetics