Analýza 4-chlorfenolů v odpadních vodách - Pánková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zaměřuje na stanovení 4-chlorfenolu v dichlormethanových extraktech pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Chlorfenoly se do přírody dostávají jako perzistentní látky z průmyslové aktivity člověka. Využití pak zejména nacházejí v dezinfekčních prostředcích a pesticidech. Jejich dlouhodobé používání však přináší vážná zdravotní a environmentální rizika, včetně negativních dopadů na životní prostředí. Nově vyvíjené technologie umožní efektivní odstraňování halogenovaných aromatických sloučenin. Problém se týká hlavně odpadních vod, které jsou vypouštěny do okolní krajiny. Jejich odstraňování je pak prevencí vzniku některých onemocnění.
Analysis of 4-chlorophenols in wastewater
Keywords: 4-chlorfenol; plynová chromatografie; plamenově ionizační detektor; odpadní vody; 4-chlorophenol; gas chromatography; flame ionization detector; wastewater