Symposion jako vzdělávací instituce v archaickém a klasickém Řecku - Blažková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá institucí symposia, které pojímá z hlediska výchovného pro polis archaického a klasického Řecka. Ukazuje, jaké místo zaujímá symposion ve starořeckém výchovném rámci a jakým způsobem přispíval k vzdělávání Řeků. Práce zohledňuje jednak samotný výchovný (tradiční) řád, který probíhal v klasickém Řecku, jednak i samotný symposion, který se snaží ukázat jako nedílnou součást tohoto řádu. Závěrečná část práce je věnována bohu Erótovi, který k symposiu neodmyslitelně patřil a je popisován v souvislosti se samotnou výchovou.
Symposium as an Educational Institution in Archaic and Classical Greece
Keywords: symposion; výchova; pití; víno; Erós; symposion; education; drinking; wine; Eros