Parkinsonova nemoc - ošetřovatelská problematika pokročilého stádia - Králová, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce, Parkinsonova nemoc - ošetřovatelská problematika pokročilého stádia, je zaměřena na náročnost péče o nemocné z pohledu jejich ošetřovatelů. Teoretická část obsahuje informace o Parkinsonově nemoci - historie, epidemiologie, etiologie, patofyziologie, klinický obraz, vyšetřovací metody, léčba a rehabilitace. Dále je v této části ošetřovatelská péče, psychická hygiena ošetřujících a sociální služby. Praktickou část tvoří vyhodnocení dotazníkového šetření. Dotazníky byly vyplněny ošetřujícími a zjišťují jejich pohled na péči o nemocného, jak tato role ovlivňuje jejich život.
Parkinson's disease - nursing problems of advanced stage
Keywords: Parkinsonova nemoc; třes; svalová ztuhlost; zpomalení pohybu; ošetřovatelská péče; Parkinson's disease; tremor; muscle stiffness; movement slowdown; nursing care