Základní lidská práva a svobody - Hrubešová, Hana (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá tématem základních lidských práv a svobod. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části se zaměřuji na vymezení a klasifikaci lidských práv a na jejich historické zakotvení, v neposlední řadě jsou zde zmíněny pojmy právní a sociální stát. V druhé části se bakalářská práce zabývá generacemi a charakteristikou lidských práv, dále pak popisem jednotlivých lidských práv a svobod. Ve třetí části jsem se zaměřila na zakotvení lidských práv a základních svobod v právním řádu České republiky. Poslední čtvrtá kapitola obsahuje zhodnocení právní úpravy vybraných základních lidských práv a svobod.
Fundamental human rights and freedoms
Keywords: základní lidská práva a svobody; Listina základních práv a svobod; Ústava České republiky; Všeobecná deklarace lidských práv; Mezinárodní pakt o občanských a politických právech; Fundamental human rights and freedoms; Charter of fundamental rights and freedoms; Constitution CR; Universal declaration of human rights; International convenant on civil and political rights