Databáze o zákaznících a její využití v CRM - Stojanová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2008)
Teoretická část diplomové práce přibližuje filosofii CRM a zabývá se informačními nástroji, které tuto filosofii podporují a to zejména CRM systémy a databázemi zákazníků, které jsou základem těchto systémů. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na IS a databáze o zákaznících využívaných při uplatnění strategie CRM ve vybrané společnosti chemického průmyslu.
Databese of customers and its Utilization in CRM
Keywords: database about customers; customer relationship managemant; CRM systems; Information Systems; company of chemical industry; databáze o zákaznících; CRM systémy; Informační systémy; společnost chemického průmyslu