Hodnocení úspěšnosti reformy veřejných financí v ČR - Bartoň, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá probíhající reformou veřejných financí v České republice. V úvodu jsou stručně vymezeny některé základní pojmy z teorie veřejných financí. Další části pojednávají o dosavadním vývoji a stavu veřejných financí v ČR a snaží se postihnout důvody pro reformu. Dále jsou představeny hlavní rysy reformy koncipované sociálně-demokratickou vládou, včetně její alternativy. Hlavním cílem práce je pokusit se zhodnotit to, zda se přijatými opatřeními podařilo zvrátit trend rostoucího zadlužování, a zda je tento trend dlouhodobě udržitelný i do budoucna.
Evaluation of Success of Public Finance Reform in the CZ
Keywords: public finance; public finance reform; fiscal consolidation; budget deficit; public debt; veřejné finance; reforma veřejných financí; fiskální konsolidace; rozpočtový deficit; veřejný dluh