Zákaznický servis ve vybraném podniku - Kroulíková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zaměřuje na problematiku zákaznického servisu ve vybrané společnosti. Spokojenost zákazníků a udržení jejich loajality jsou hlavní součástí zákaznického servisu. Kvalitní zákaznický servis znamená konkurenční výhodu pro podnik.
Customer service in selected company
Keywords: zákaznický servis; zákazníci; společnosti; marketing; logistika; customer service; customers; companies; marketing; logistics