Micro/nanoparticles functionalized by biomolecules for the detection of disease-related biomarkers - Dvořáková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato doktorská práce se zabývá vývojem metody QLISA reprezentovanou imunomagnetickým biosenzorem s využitím kvantových teček jako specifické značky umožňující elektrochemickou detekci širokého spektra proteinů. Velká část této práce je věnována vývoji konjugačního protokolu pro přípravu sekundárních protilkátek značených kvantovými tečkami. Tento nový přístup detekce cílových analytů je založen na principu tradiční metody ELISA s kombinací konvenčních materiálů jako jsou magnetické částice a moderních nanomateriálů (kvantové tečky) na pozadí klasické karbodiimidové chemie. Tato unikátní spojení umožňuje provést účinnou a citlivou imunoanalýzu s onemocněním spojených biomarkerů.
Biofunkcionalizace nano/mikročástic pro detekci klinicky významných markerů
Keywords: magnetické částice; biofunkcionalizace; konjugace; protilátky; kvantové tečky; nádorové markery; magnetic particles; biofunctionalization; conjugation; carbodiimide chemistry; antibodies; quantum dots; tumor markers; karbodiimidová chemie