Monoklonální protilátky v terapii nádorových onemocnění - Janošťáková, Anna (Univerzita Pardubice, 2001)
Autorka se v práci zaměřuje na použití monoklonálních protilátek v léčbě vybraných nádorových onemocnění. V první části popisuje přípravu protilátek, mechanismus účinku, nežádoucí reakce při terapii, humanizaci monoklonálních protilátek a formy konjugovaných a nekonjugovaných protilátek. V druhé části práce nastiňuje současnou cytotoxickou léčbu a imunoterapii. Zveřejňuje taktéž statistické údaje o počtu onkologicky nemocných v České republice.
Monoclonal antibodies in the treatment of oncological diseases
Keywords: klinická biochemie; Nádorová onemocnění; monoklonální protilátky; antigeny; mechanismus; terapie