Hodnocení papírenských a dalších vlastností vybraných papírů a lepenek - Loudová, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této diplomové práce bylo posuzování a hodnocení papírenských a jiných vlastnosti u vybraných druhů papírů. Byly testovány dva druhy papírů a to dřevitý sulfitový balicí papír o plošné hmotnosti 60 g?m-2, jako druhý papír byl zvolen ruční papír vyrobený ve Velkých Losinách o plošné hmotnosti 120 g?m-2. U těchto vybraných vzorků papíru byly testovány všeobecné, fyzikální, mechanické, optické a chemické vlastnosti. Pomocí kinetiky navlhání byla provedena charakterizace hypermolekulárních vlastností papírů. Sledována byla časová závislost sorpce par při různých hodnotách relativní vlhkosti. Měření probíhalo gravimetricky za standardních podmínek. Nejčastěji se jednalo o měření přírůstku hmotnosti vzorku, jenž byl uzavřen v exsikátoru s danou látkou, která dotvářela relativní vlhkost prostředí. Vzorky byly dány do exsikátoru vysušené nad silikagelem a jejich hmotnostní přírůstky byly sledovány po stanovenou dobu v určitých časových intervalech. Pomocí kinetiky navlhání byla provedena charakterizace hypermolekulárních vlastností. Získané výsledky byly zpracovány a analyzovány.
Evaluation paper and other properties of selected papers and paper boards
Keywords: ruční papír; dřevitý sulfitový balicí papír; vlastnosti papíru; kinetika navlhání; handmade paper; mechanical sulphite wrapping paper; paper properties; kinetics of moistening