Překladatelka Nives Vidrih a česká literatura u Slovinců - Husnajová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce je rozdělena na dva hlavní celky, jež společně tvoří devět kapitol. První celek se týká především vzájemných kulturních styků mezi Čechy a Slovinci od nejstarších dob do současnosti, zatímco druhý celek se věnuje Nives Vidrih, v současnosti nejvýznamnější slovinské překladatelce české literatury do slovinštiny. Po úvodu tedy následuje kapitola, která se zabývá historií česko-slovinských vztahů, především v oblasti kultury a vzájemné tradici překládání literárních děl se zaměřením na výskyt české literatury u Slovinců. Ostatní kapitoly jsou pak věnovány výhradně překladatelce Nives Vidrih. Po životopisných údajích následuje mnou vytvořená bibliografie tvorby Nives Vidrih. Další dvě kapitoly pak z této bibliografie vycházejí při analýze překladatelské činnosti a autorské tvorby této překladatelky. Pak následuje závěr a seznam použitých pramenů. Součástí práce je také můj vlastní rozhovor s Nives Vidrih, jenž je uveden v příloze.
Translator Nives Vidrih and Czech Literature at the Slovenians
Keywords: Češi; Slovinci; styky; kultura; literatura; překlady; Nives Vidrih; Czechs; Slovenians; relations; culture; literature