Využití demografických údajů pro zhodnocení situace zájmového území - Marková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce popisuje postup zpracování a využití demografických ukazatelů pro zhodnocení situace vybraných států Evropy. V úvodu se práce zabývá problematikou demografie obecně včetně jejího vývoje a členění. Poté jsou hodnoceny vybrané demografické ukazatele, jimiž jsou struktury a dynamika obyvatelstva, pomocí metod prostorových analýz. Naznačena je také prognóza vývoje obyvatelstva.
The use of demographic indicators for evaluation of the situation in the chosen area of interest
Keywords: demografie; porodnost; plodnost; migrace; úmrtnost; analýza; demography; birthrate; fertility; migration; death rate; analysis