Restaurování centrálního výjevu na klenbě kaple sv. Isidora v Křenově - Kociánová, Ivona (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce prezentuje průběh restaurování části štukové výzdoby a nástěnné malby s námětem Nanebevzetí Panny Marie na klenbě kaple sv. Isidora v Křenově. Malovaná a štuková výzdoba v kapli pochází pravděpodobně z první třetiny 18. století. Diplomová práce sestává ze dvou částí. První část je zaměřena na rešerši a porovnání konsolidačních prostředků barevné vrstvy na minerální bázi. Práce se především zabývá předběžným výzkumem konsolidačních vlastností vybraných moderních materiálů (vápenných nanosuspenzí a konsolidantů na křemičité bázi), definuje jejich vlastnosti a vzájemně je porovnává. Druhá část zahrnuje restaurátorský průzkum a restaurátorskou dokumentaci.
The restoration of the central scene on the vault of the chapel of St. Isidoro in Krenov in the Czech Republic
Keywords: restaurátorská zpráva; nástěnné malby; štuková výzdoba; konsolidace; minerální konsolidační prostředky; alkoholové nanosuspenze; restoration report; wall paintings; stucco decoration; consolidation; mineral consolidants; alcoholic nanosuspensions