Pigmenty pro povrchovou úpravu a ochranu materiálů pomocí nátěrových hmot a organických povlaků - Kalendová, Andréa; Kohl, Miroslav; Hájková, Tereza; Nechvílová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Stálým problémem spojeným s používáním technických a konstrukčních materiálů s obsahem železa je jejich koroze. Vývoj a následná aplikace nových nebo zdokonalených systémů povrchové ochrany ovlivňuje řada faktorů, přičemž mezi nejzásadnější jsou řazeny jejich dopady na životní prostředí a ekonomiku povrchových úprav Práce uvádí příklad výsledky studia vlivu povrchové úpravy částic pigmentů vrstvami vodivých polymerů na korozně-inhibiční vlastnosti jimi pigmentovaných organických povlaků. Pro studium korozně-inhibičních vlastností byly syntetizovány směsné oxidy se strukturou spinelu a perovskitu, byly studovány rovněž i pigmenty na bázi syntetického oxidu železitého, na bázi křemičitanů a přírodní grafit. Cílem práce bylo zvýšení antikorozních účinností ekologických pigmentů pomocí vrstvy dvou typů vodivých polymerů, snížení jejich koncentrace k zajištění dostatečně vysoké účinnosti v nátěrech a formulace pigmentu, který by zajišťoval odolnost nátěru v atmosférách s různými korozním faktory. Pro zjištění antikorozních vlastností pigmentů povrchově upravených vrstvou vodivých polymerů byly připraveny nátěrové hmoty na bázi vodouředitelné epoxidové pryskyřice. Povlaky byly testovány pomocí laboratorních korozních zkoušek. Jako standard antikorozní účinnosti byl testován průmyslově vyráběný antikorozní pigment na bázi modifikovaného fosforečnanu zinečnatého. Na základě výsledků laboratorních korozních testů se jako efektivnější pro korozně-inhibiční účinnost pigmentů jeví povrchová úprava jejich částic pomocí polyanilin fosfátu (PANI). Vyvíjené antikorozní pigmenty lze zařadit mezi vysoce účinné a ekologické složky ochranných nátěrů a povlaků.
Pigments for surface treatment a materiál protection using paints and organic catings
Keywords: Vodivý polymer; Polypyrrol; Polyanilinfosfát; Organický povlak; Antikorozní účinnost; neizometrická částice; Conductive polymer; polypyrrole; polyanilinphosphate; organic coating; corrosion efficiency