Vývoj celní politiky České republiky - Havelková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce bude sloužit pro uvedení do teorie a praxe celní politiky a pro pochopení jejího vývoje v České republice. Práce je rozdělena do čtyř kapitol, první je zaměřena na základní pojmy v oblasti celní politiky, druhá a třetí kapitola jsou věnovány historickým mezníkům, které měly na celní politiku dopad. Jedná se o rok 1993, vznik samostatné České republiky, rok 2004, který pro ČR znamenal vstup do Evropské unie, a v poslední řadě o rok 2013, kdy dochází ke změně organizační struktury Celní správy ČR. U každého mezníku je nastíněn dopad na státní rozpočet a Celní správu ČR. V poslední kapitole je přiblížen budoucí vývoj celní unie.
Development of customs policy in the Czech Republic
Keywords: customs policy; customs; Customs Administration of the Czech Republic; customs union; tax and customs revenues; impacts of joining to EU; European Union; export; import; GDP; Intrastat; TARIC; celní politika; Celní správa České republiky; celní unie; daňové a celní příjmy; dopady vstupu do EU; Evropská Unie; HDP