Směsné oxidické pigmenty na bázi Bi-Y-Ce - Vaško, Patrik (Univerzita Pardubice, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá možnostmi syntézy směsných oxidických pigmentů na bázi Bi-Y-Ce obecného vzorce Bi2-xYxCe2O7, kde x = 0; 0,25; 0,50; 0,75; 1,0; 1,25; 1,50; 1,75; 2,0. Pro přípravu vzorků byl použit keramický způsob. Cílem bylo prozkoumat barevné možnosti těchto sloučenin v závislosti na obsahu bismutu a ytria a také teplotě výpalu. Barevně a fázově nejzajímavější vzorek x = 1 byl poté připraven metodou suspenzního mísení surovin a metodou srážení.
Mixed oxide pigments based on Bi-Y-Ce
Keywords: anorganické pigmenty; pyrochlorové pigmenty; barevné vlastnosti pigmentů.; Inorganic pigments; pyrochlore pigments; color properties of pigments.