Tvorba biofilmů u bakterií rodu Arcobacter za různých kultivačních podmínek - Morávková, Karolína; Sirotková, Sabina; Šilha, David; Pejchalová, Marcela (Ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, 2019)
Bakterie v prostředí biofilmu lépe odolávají dezinfekčním prostředkům a dalším antimikrobiálním látkám. Tvorba bakteriálního biofilmu je proto spojována s rezistencí k antibiotikům, což je z klinického hlediska považováno za důležitý faktor virulence. Arkobaktery nepatří mezi rutinně sledované bakterie, proto data týkající se jejich výskytu a biofilmové aktivity jsou značně omezená.
Biofilm formation of Arcobacter spp. under various culture conditions
Keywords: Arcobacter; biofilm; tvorba biofilmů; Arcobacter; biofilm; biofilm formation