Psychosomatika jako komplexní pohled na zdraví člověka - Jáklová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zdraví a nemoc člověka z hlediska psychosomatické medicíny, cílem je snaha rozšířit medicínský přístup o psychologické faktory, a více než na léčbu cílí na prevenci. V teoretické části se zaměřuje na tyto psychologické faktory jako na možné příčiny onemocnění a popisuje způsoby, jak se tyto faktory přenášejí do fyziologické roviny. V praktické části se práce věnuje jedné konkrétní metodě, a formou rešerší hodnotí nejnovější výzkumy, které se touto metodou zabývají. Vybranou metodou je Mindfulness.
Psychosomatics as a comprehensive view of human health
Keywords: psychosomatická medicína; faktory vzniku nemoci; psychoterapeutické metody v psychosomatické medicíně; prevence; metoda Mindfulness; psychosomatic medicine; factors causing the disease; psychotherapeutic methods in the treatment of psychosomatic medicine; prevention; intervention Mindfulness