Rizikové formy chování pubescentů a adolescentů v prostředí internetu - Holcová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2019)
Tématem předložené práce jsou Rizikové formy chování pubescentů a adolescentů v prostředí internetu. Cílem práce je popsat danou problematiku, zjistit, jakou roli zastává internet v životě pubescentů a adolescentů, jakým způsobem ovlivňuje jejich život a objasnit rizika spojená s užíváním internetu. V teoretické části jsou popsány základní pojmy a rizika internetu, pozornost věnuji především kyberšikaně. V praktické části práce využívám kvantitativní výzkumný přístup. Výzkumný soubor představují žáci z vybraných základních a středních škol. Pro získání dat jsem zvolila anonymní dotazníkové šetření. Cílem šetření je nahlédnout do problematiky rizikového chování pubescentů a adolescentů v prostředí internetu a zmapovat osobní zkušenosti respondentů s kyberšikanou a rizikovým chováním v prostoru internetu. Domnívám se, že získané výsledky by mohly vzbudit zájem společnosti o danou problematiku, věnovat jí více pozornosti, patřičně ji řešit, poukázat na rizika spojená s využívám internetu a na tomto fundamentu vhodně realizovat preventivní opatření.
Forms of risk behaviour of pubescents and adolescents in the Internet environment
Keywords: rizikové chování; internet; puberta; adolescence; kyberšikana; kybergrooming; risk behaviors; Internet; puberty; adolescence; cyberbullying; cybergrooming