Příběhy jejich očima: Příklady chápani genderu v dětské interakci s animovanými filmy - Macek, Šimon (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem tohoto výzkumu je zmapovat některé ze způsobů jakým způsobem děti reagují a reflektují nad genderovými stereotypy v animovaných filmech. Práce staví na teoretickém základu z oblasti antropologie a sémiotiky. Dětská perspektiva je zprostředkována pomocí přepisu rozhovorů a kreseb, které děti vytvořily během výzkumných setkání.
Stories They Tell: Examples of Conceptualizing Gender in Children's Interaction with Animated Films
Keywords: animované filmy; gender; generové stereotypy; antropologie dětství; sémiotika filmu a médií; Disney; animated films; gender; gender stereotypes; anthropology of children; childhood studies; semiotics of film and media; Disney