Cytotoxicita rtuti - Janderková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřená na rtuť, její využití, formy a toxické účinky na jednotlivé orgány. V úvodu práce jsou obecně popsány těžké kovy, na které navazuje samotná rtuť, její vlastnosti a emise rtuti v České republice. Následně jsou popsány příklady využití rtuti v lékařství a přítomnost rtuti v přírodě. Součástí práce jsou mechanismy účinku rtuti na orgány jako jsou krev, nervová soustava a ledviny. V závěru práce jsou uvedeny další těžké kovy a jejich cytotoxické účinky na organismus.
Cytotoxicyty of Mercury
Keywords: rtuť; toxicita; reaktivní formy kyslíku buněčná linie; SH-SY5Y; mercury; toxicity; reactive oxygen species; cell line; SH-SY5Y