Voltamerické stanovení vybraných sulfonamidových léčiv - Fendrichová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2021)
Předmětem této bakalářská práce je studium voltametrického chování protizánětlivého léčiva sulfamethoxazolu (SMX) a vývoj metody jeho stanovení s využitím borem dopované diamantové elektrody (BDDE). Teoretická část je zaměřena jednak na SMX, jeho vlastnosti a metody stanovení, a jednak na princip voltametrie a možnosti této metody při stanovení studovaného léčiva. V rámci experimentální části bylo studováno elektrochemické chování SMX v závislosti na pH a rychlosti polarizace. Byla rovněž vyvinuta voltametrická metoda jeho stanovení s využitím diferenční pulzní voltametrie ve spojení s BDDE, která byla úspěšně aplikována při analýze modelových roztoků i komerčně dostupného farmaceutického přípravku.
Voltammetric determination of selected sulfonamide drugs
Keywords: sulfonamidová léčiva; sulfamethoxazol; voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; sulfonamide drugs; sulfamethoxazole; voltammetry; boron doped diamond electrode