Hluk vyzařovaný kolejovým vozidlem do okolí - Štěch, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zabývá hlukem vyzařovaným kolejovým vozidlem do okolí. Úvodní části práce se věnují základním principům akustiky, technickému měření zvuku, příslušným normám upravujícím postupy měření hluku kolejového vozidla, aplikacím akustiky v diagnostice strojů a specifikům vyzařování hluku kolejovými vozidly. V závěrečné části jsou vyhodnocena vybraná měření hluku kolejového vozidla. Data byla sebrána pracovníky UPCE a VÚKV a.s. na ŽZO v Cerhenicích, kde byla měřena jednotka ř. 640 "Regiopanter". Analýza se zaměřuje na popis ve frekvenční oblasti.
Noise emissions of a railway vehicle
Keywords: akustika; hluk kolejového vozidla; měření hluku; frekvenční analýza; acoustics; railway vehicle noise; noise measurement; frequency analysis