Resocializace dítěte v kontextu rozvodu rodičů - Janečková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na proces resocializace dítěte v průběhu rozvodu a v následné porozvodové situaci se snahou o minimalizaci následků rozvodu na dítě a se snahou předcházet nežádoucím jevům. Cílem je prozkoumat a popsat rizika, kterým jsou děti i pečující rodiče v tomto období vystaveni, a také zjistit, jaké metody jsou pro správnou resocializaci dítěte v kontextu rozvodu vhodné a jak tento jev specificky probíhá v praxi. Teoretická část popisuje výchozí teorie vztahující se nejen k rozvodu s nezletilým dítětem, ale i k úloze rodičů a blízkých osob při rozvodu. Objasněna je zde také aplikace pojmu resocializace v kontextu rozvodu. V neposlední řadě se práce věnuje odborné intervenci a popisu jejího různorodého zaměření. V praktické části byly vedeny polostrukturované rozhovory s rozvedenými rodiči a s odborníky. Obě skupiny vzájemně doplní mozaiku této problematiky.
Resocialization of the child in the context of parental divorce
Keywords: rozvod; rodiče; projevy rozvodu; resocializace; dítě; vliv rozvodu; intervence; divorce; parents; manifestations of divorce; resocialization; child; effect of divorce; intervention