3D kultivační techniky pro lidské hepatocyty - Švecová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce je zaměřena na jaterní buňky přirozeně se vyskytující v jaterní tkáni a alternativní buněčné zdroje - kmenové buňky a buněčné linie. Hlavní důraz je kladen na 3D kultivační modely, zejména sféroidy a organoidy, přičemž jsou zmíněny i další typy 3D systémů. V závěru jsou shrnuty možnosti využití těchto modelů v rámci současných i budoucích vědeckých aplikací a jejich potenciál pro preklinické testování či regenerativní medicínu.
3D Cultivation Techniques for Human Hepatocytes
Keywords: primární lidské hepatocyty; 3D modely; sféroidy; organoidy; kmenové buňky; modely odvozené od pacientů; primary human hepatocytes; 3D models; spheroids; organoids; stem cells; patient-derived models