Antikorozní účinnost ochranných organických povlaků s vysokým obsahem kovového zinku - Táborský, Jan (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem antikorozních vlastností organických povlaků s obsahem dvou druhů recyklovaných zinků. Hlavním cílem této práce je porovnat tyto dva druhy recyklovaných zinků s průmyslově standardně používaným zinkem. K dosažení tohoto cíle byly připraveny modelové nátěrové hmoty na bázi epoxidové pryskyřici s obsahem testovaných zinkových pigmentů, jako plnivo byl využit oxid hořečnatý a vápenec. U všech použitých pigmentů a plniv byla stanovena hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace. Modelové nátěrové hmoty byly připraveny o různých koncentracích, konkrétně při Q = 40, 50, 60, 70, 80 a 90 %. Tyto nátěrové hmoty byly následně aplikovány na zkušební skleněné a ocelové panely. Poté byla provedena řada testů a zkoušek, které určili antikorozní, chemické a mechanické vlastnosti připravených organických povlaků. Výsledky těchto testů poskytly informace o účinnosti antikorozní ochrany jednotlivými druhy recyklovaných zinků ve srovnání s průmyslově používaným standardním zinkem. Zároveň byly zkoumány mechanické vlastnosti nátěrů, což je důležitým ukazatelem pro posouzení jejich odolnosti v průmyslovém prostředí. Také byla posuzována účinnost jednotlivých typů plniv.
Anti-corrosion performance of protective organic coatings with high zinc metal content
Keywords: recyklovaný zinek; epoxidová pryskyřice; korozní odolnost; recycled zinc; epoxy resin; corrosion resistance