HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách - Pravcová, Kateřina; Juričová, Miroslava; Fischer, Jan; Česlová, Lenka (Slovenská technická univezita v Bratislave, 2017)
Medovina je alkoholický nápoj, k jehož tradiční výrobě se používá fermentovaná směs medu a vody, ale i ovocné šťávy (melomel) nebo koření a byliny (metheglin). Med obsahuje sacharidy, proteiny, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a fenolické látky. Složení medoviny a obsah fenolických látek záleží vždy na konkrétním typu medu, který byl na výrobu medoviny použit a na technologickém procesu. Fenolické látky jsou sloučeniny, odvozené od sekundárních metabolitů rostlin, které jsou charakteristické svými antioxidačními vlastnostmi. Cílem této práce bylo stanovení 23 fenolických látek v medovinách,pomocí RP-HPLC/MS. Optimalizovaná separace trvala pouze 8 minut. Mezi analyzovanými vzorky medovin byl nalezen vzorek, který neobsahoval běžně se vyskytující fenolické látky. Jednalo se zřejmě o falzifikát a tento vzorek medoviny nebyl vyroben z medu. Na základě výsledků této práce by analýza fenolických látek mohla sloužit jako jeden z parametrů k ověřování kvality medovin, protože pokud se v medovině fenolické látky nevyskytují, znamená to, že při výrobě této medoviny nebyl použit med nebo byl použit med nekvalitní.
HPLC/MS/MS analysis of polyphenolic compounds in meads
Keywords: medoviny, HPLC/MS, extrakce; meads, HPLC/MS, extraction