Hodnocení investic z podnikového hlediska - Myška, Marek (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit efektivnost investičního záměru a vymezit jeho přínos pro společnost XYZ, s. r. o., která podniká v oblasti automobilového průmyslu. Smyslem investice je rozšíření stávající výrobní haly a nákup nových strojních zařízení. V první části práce autor definuje investice, způsoby jejich financování, popisuje metody hodnocení investic a zabývá se investičními riziky. V praktické části aplikuje získané teoretické poznatky na konkrétní investiční záměr. Autor hodnotí efektivnost investice prostřednictvím statických a dynamických metod, nejdůležitějšími z nich jsou čistá současná hodnota, vnitřní výnosové procento, index rentability a doba návratnosti. Výsledkem je rozhodnutí o přijetí či zamítnutí dané investice včetně komentářů a analýzy rizika.
Evaluation of investments from a company perspective
Keywords: investice; efektivnost investice; hodnocení investice; statické metody; dynamické metody; diskontní sazba; kapitálové výdaje; současná hodnota; čistá současná hodnota; peněžní tok; riziko; investment; investment efficiency; investment evaluation; static methods; dynamic methods; discount rate; capital expenditure; present value; net present value; cash flow; risk