Imunosenzor pro stanovení onkogenního markeru ovariálního karcinomu - Štěpánková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této diplomové práce bylo zavedení metody elektrochemické detekce nádorového markeru ovariálního karcinomu, proteinu HE4, s využitím tištěných miniaturizovaných senzorů v kombinaci s magnetickými částicemi. Stanovení je založeno na sestavení imunomagnetického senzoru na principu ELISA metody, kdy primární anti-HE4 (IgG) protilátky imobilizované na magnetických částicích vytváří s antigenem HE4 imunokomplex, který je vizualizován sekundárními anti-HE4 (IgG) protilátkami značenými křenovou peroxidázou. Po přídavku substrátu peroxidu vodíku je jeho úbytek měřen elektrochemicky metodou lineární voltametrie pomocí miniaturizovaných tištěných senzorů.
Immunosensor for determination of tumor marker of ovarian carcinoma
Keywords: ovariální karcinom; protein HE4; magnetické částice; imunosenzor; ovarian cancer; magnetic particles; immunosensor