Místo románu v moderní kultuře podle Milana Kundery - Exnerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na Milana Kunderu jakožto na romanopisce a na jeho vztah k románu a postmodernímu románu, dále pak na jeho názor na místo románu v dnešní kultuře. V první části práce rozebírá teorii románu, jeho vznik a historický vývoj. Dále se věnuje teorii postmoderny a postmoderního románu. Druhá část se zaměřuje na rozbor Kunderových esejí, prostřednictvím kterých ukazuje autorův vztah k románu a jeho názor na místo románu v dnešní kultuře a taktéž jeho názor na smysl románu a literatury. Dále jsou v práci rozebírány Kunderovy romány, které jsou porovnávány s teorií postmoderního románu za účelem nalezení postmoderních prvků v těchto rozebíraných románech. Práce byla vypracována na základě zpracování teorie románu a Kunderových esejí. Tyto poznatky pak byly aplikovány na romány Milana Kundery.
Cultural Position of Novels according Milan Kundera
Keywords: Kundera, Milan; novels; postmodern novel; postmodernism; interpretation; romány; postmoderní román; postmodernismus; interpretace