Ekonomické a organizační modely sběru a šíření dopravních informací - Klatovský, Richard (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato disertační práce předkládá na konceptuální úrovni funkční, organizační a ekonomické modely systému sběru a šíření dopravních informací a doporučení pro jejich výběr. Analytická část práce shrnuje současný stav této problematiky v EU, vč. popisu jednotlivých vybraných zahraničních realizací systémů dopravních informací i projektů probíhajících v ČR. V řešené části práce, která je zpracována metodou morfologické analýzy, je navrženo šest typů dopravních informací – dopravní informace topologické, aktuální, cestovní, mototuristické, ekonomické a preventivní – a jsou navrženy vzájemné vazby mezi nimi. Následně jsou popsány odpovídající podsystémy a jejich produkční funkce, které dohromady tvoří komplexně funkční systém dopravních informací, a je předloženo univerzální schéma tohoto systému. Pro zajištění požadovaných funkcí zpracovávajících definovaných šest typů dopravních informací jsou poté pro tento systém na konceptuální úrovni definovány organizační modely za využití soukromého a veřejného sektoru (9 modelů) a ekonomické modely (7 modelů) s různou mírou internalizace externalit, které s sebou dopravní informace přinášejí. Je také předložen obecný přehled přínosů systému dopravních informací. Práce je zakončena výběrem a zpřesněním vhodných organizačních a ekonomických modelů pro vytvoření systému sběru, zpracování a šíření komplexních dopravních informací, a to s ohledem na teorii veřejné politiky.
Economy and organizational models of traffic related information collection and distribution
Keywords: dopravní telematika; inteligentní dopravní systémy; dopravní informace; automobilová navigace; intelligent transport systems; traffic information; vehicle navigation