Příprava, charakterizace a studium vlastností \kur{S}-[1-(4-methoxyfenyl)pyrrolidin-2-on-3-yl]isothiosemikarbazonium bromidu - Bílková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce se zabývá chemickou reakcí 3-brom-N-4-methoxyfenylpyrrolidin-2-onu s thiosemikarbazidem v acetonu byl připraven {[1-(4-methoxyfenyl)-2-oxopyrrolidin-3-yl]sulfanyl}[2-)1-methylethyliden)hydrazino]methaniminium bromid. Dále byla provedena nanalogická reakce 3-brom-N-4-chlorfnylpyrrolidin-2-onu v prostředí methanolu. Oba produkty pak byly podrobeny transformační reakci za vzniku substituovaných thiazolidinonů.
Preparation, Charakterisation and Properties Study of \kur{S}-[1-(4-Methoxyphenyl)pyrrolidin-2-on-3-yl]isothiosemicarbazonium Bromide
Keywords: tranformační reakce; 3-brom-N-fenylpyrrolidin-2-ony; isothiosemikarbazoniové soli; rentgenová difrakce