Život pacientů s jaterní cirhózou - Bradáč, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2025)
Téma bakalářské práce je zaměřeno na život pacientů s diagnostikovanou jaterní cirhózou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou stručně popsány samotné onemocnění, jeho výskyt, příčiny, příznaky, diagnostické a léčebné možnosti. Jsou zde také uvedeny komplikace, prognóza onemocnění a specifika ošetřovatelské péče. Dále je pozornost věnována pojmu kvalita života a standardizovanému dotazníku WHOQOL-BREF určenému k jejímu měření. Praktická část je zpracována metodou kvantitativního průzkumu zaměřeného na subjektivní kvalitu života nemocných. Data byla sbírána dotazníkovou metodou a zpracována deskriptivní analýzou. Průzkumného šetření se zúčastnilo 52 respondentů. Cílem práce bylo zjistit, jak pacienti s jaterní cirhózou hodnotí kvalitu svého života v různých oblastech. Výsledky ukázaly, že nejnižšího hodnocení dosáhla oblast fyzického zdraví, což odráží dopad fyzických obtíží spojených s onemocněním. Nejlépe byla hodnocena oblast psychického prožívání.
Life of Patients with Liver Cirrhosis
Keywords: hepatologie; jaterní cirhóza; kvalita života; pacienti; WHOQOL-BREF; hepatology; liver cirrhosis; patients; quality of life; WHOQOL-BREF