Komunismus jako náboženství - Prokleška, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje zkoumání náboženských projevů komunistů a komunistické strany. A to především na území Československa po roce 1945 a Sovětského svazu od začátku jeho existence. Ke zpracování byla použita literatura a jiné publikace, jejichž autory jsou např. Tomáš Garrigue Masaryk, James Gregor, Hans Maier a Robert Service. Publikace použité pro tvorbu této práce mi byly zapůjčeny z Národní knihovny ČR, Městské knihovny v Praze a ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Práce analyzuje a zkoumá historii komunismu, kroky komunistické strany vedoucí k moci, uctívání a posvátnosti, ale také postoj komunistů k ostatním náboženským skupinám.
Communism as a Religion
Keywords: Komunismus; marxismus-leninismus; Sovětský svaz; komunistické Československo; Stalin; Klement Gottwald; Communism; Marxism-Leninism; Soviet union; communist Czechoslovakia; Stalin; Klement Gottwald